mandag 29. april 2013

Oppsummering av NM

Vel, NM gikk ikke helt som håpet. Av de syv ølene jeg sendte inn, kom ingen videre til finalene. To av ølene, APA og California Common, kom ikke frem i tide på grunn av knuste flasker. Jeg hadde ikke skyhøye forventninger, men litt skuffet likevel. Målet om en plassering i NM ble ikke nåd denne gangen, kanskje en plassering i NM i juleøl være redningen.

I Publikumsfavrittkonkurransen gikk det bedre. Kombinasjonen av mørkt øl og sjokolade slår sjelden feil, og vår porter med brownie til var tydeligvis ikke noe unntak. Vi endte til slutt på 8.-plass. Det er vi meget fornøyd med. Se lenger ned for oppskrift.


Jeg er meget skuffet over NM-komiteen i år. De har gjort en fantastisk jobb som vanlig, det skal de ha, men de gjorde også noen valg som jeg ikke synes var så bra.

Rett i forkant av arrangementet, la de ut liste over de ølene som kom med videre til finalene. For meg er noe av opplevelsen med NM å stå foran scenen og håpe av mitt øl blir ropt opp. I år visste jeg på forhånd at det ikke kom til skje, så det var ingen grunn til å følge med når vinnerene ble ropt opp. Det fjerner noe av spenningen synes jeg, og det synes jeg var synd. Hvis jeg ikke skulle ha servert øl i PF-konkurransen, er jeg ikke sikker på om jeg hadde dratt.

Det jeg virkelig sliter med å fortså, er hvorfor 2.- og 3.-plassene ble ropt opp så tidlig på kvelden, mens folk forstatt var opptatt med å smake på PF-øl. Fra der jeg sto, så det ut til at toppen en tredel fikk med seg at det skjedde noe på scenen. Jeg fikk ikke med meg særlig mye selv (fulgte ikke så nøye med, jeg kom jo ikke til å bli ropt opp), og heller ikke hva slags øl Jorg brygget som ga han tittelen Årets hjemmebrygger.Sjokoladeporter ( Nr 57: Brown Eye Porter)
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
4,1 kg maris otter
0,75 kg havreflak, ristet i ovnen på 175°C
0,37 kg mørk krystallmalt
0,34 kg sjokolademalt
0,19 kg pale chokolate
0,14 kg svartmalt

Humle:
17 g Northern Brewer, 10,5 % i 60 min
25 g cascade 6,5 % i 20 min

Gjær:
Wyeast 1318 London Ale III

OG: 1062
FG: 1022
IBU: 27
EBC: 86

Mesket i en time ved 67°C, kokt i 75 min.
Gjæres i to dager på 18°C, deretter settes den i romtemperatur før flasking.

Jeg fikk skikkelig tett mesk. Kombinasjonen av mye malt og havregryn ble visst for mye for Speidelen. Jeg løste det ved å spa ut 1,5-2 liter mesk over i BIAB-utstyret mitt og meske det for seg selv.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar