tirsdag 1. januar 2013

#80 Dobbelbock

Godt nytt år!

Det er årets første dag, og det betyr brygging av årets juleøl. Som i fjor, er det dobbelbock som brygges i dag. Årets oppskrift er som følger:

Garm Julebock
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
3 kg lys munchnermalt
3 kg mørk munchnermalt
1,7 kg pilsmalt



0,3 kg special B
0,1 kg sjokolademalt

Humle:
18 g Magnum 14,6 % i 60 min

Gjær:
WLP833 German Bock, 2+1,6 liter starter ihht mrmalty.com (557mrd celler)

OG(e): 1078
FG(e): 1020
IBU: 25
EBC: 50

Mesket på 68 grader. Kokes i to timer. Gjæres på 8 grader.


Siden det ikke er plass til all malten i speidelen, ble den mørke munchnermalten mesket i gryte med pose (BIAB). Tok ut en liten decoction fra denne mesken som ble kokt i ca 15 min.  Dette ga meg ca 4 liter med SG på 1100. Totalt endte jeg opp med ca 28 liter med SG 1063, som bare er litt under de forventede tallene. Ved å koke lenge, konsentereres selvsagt vørteren og det utvikles smakskomponenter som er ønskelige i en bock.

Decoction
Decoction tilbakeført til mesken. Ikke godt å se, men den ble litt mørkere enn resten av mesken.

Håper dette blir en bra forbedring av forrige julebock. Denne ble litt søt, siden det stoppet på 1030 på grunn av problemer med temperaturkontrollen. Ølet skal være fyldig, men ikke særlig søtt, det skal i så fall komme fra krystallmalter og alkohol, ikke restsukker.

4 kommentarer:

  1. hei ser att du gjærer ved 8grader betyr det at du kjøler vørteren helt ned til 8 grader før du tilsetter gjær?
    eller kjøler du det ned til ca. 20grader å setter gjærings karret i ett rom med 8 grader?
    mvh nybegynner i sandefjord :)
    meske tid på en time eller?

    SvarSlett
  2. Jeg kjøler ned til gjæringstemperatur før jeg tilsetter gjær. Dette gjør at jeg har bedre kontroll på esterproduksjonen, som jo er viktig å holde til et minimum for lagere. Det gir også mindre stress for gjæren, da den ikke blir kjølt ned samtidig som den forsøker å komme i gang med gjæringen. Det er viktig at det ikke er for stor temperaturforskjell mellom vørter og gjær når du tilsetter, da dette kan gi gjæren sjokk, med diverse usmaker som resultat. Som du sikkert skjønner, er gjæringsprosessen en svært viktig prosess, om ikke den viktigste. Anbefaler boken "Yeast - a practical guide to fermentation" av White og Zainasheff. Ganske teknisk og kanskje ikke for helt nybegynnere, men masse bra informasjon.

    Jeg mesker normalt i 75 minutter. Det tar lenger tid med Speidelen, antageligvis på grunn av at det brukes mer vann enn vanlig bryggerier (tynner ut enzymene). For vanlig partiskylling eller kontinuerlig skylling (med 2,5-3 liter vann pr kg malt) skal en time være nok.

    SvarSlett
  3. ok hørest ut som dette er noe jeg skal vente litt med ja for jeg har ikke mulighet til å få jæra i så lav temp i stabile omgivelser men det kommer. takk for svar.
    bra blog :)

    SvarSlett
  4. Kontroll av gjæringsprosessen er alfa-omega for å brygge godt øl. Jeg bruker kjøleskap og frostvakt med ekstern termostat(stc-1000).

    SvarSlett