lørdag 7. april 2012

Høsting av gjær: top croping

I dag har jeg prøvd meg på en ny måte å høste gjær på. Vanligvis henter jeg gjær i fra gjærkaken etter å ha stukket over på fat (bottom croping). Ulempen med den teknikken er at du får med mye mer trub og humlerester, og gjæren bør vaskes. Kvaliteten på gjære kan også være varierende.

Ved top croping høster man gjæren når den har steget og lagt seg på toppen av vørteren. Denne teknikken fungerer ikke like bra med alle gjærstammer, og det må være en alegjær. Fordelen med denne teknikken er at du får renere, mer vital gjær. Ulempen er at du må høste fra et øl under gjæring, og faren for infeksjon er større.

Gjæren skal brukes i en havrestout. Siden IPAen skal tørrhumles, valgte jeg å prøve denne teknikken. Det er vanskelig å få ut noe gjær med bottom croping etter tørrhumling. Humlen legger seg nemlig etter hvert oppå gjærkaken. Med top croping får man også raskere gjær, siden man slipper å vente til man stikker om ølet før man får tilgang på gjæren.

Her er noen bilder fra høstingen:

Her er utstyret som trengs: En beholder til gjæren, noe å høste gjæren med og folie til å dekke over beholderen (man bør ikke forsegle gjæren, da kan du få en bombe!). Alt må selvsagt desinfiseres nøye.

Høstet gjær

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar