søndag 31. januar 2010

Ny mølle og Barleywine

I forrige uke kom endelig siste pakke fra USA; En Monster Mill MM-3 med rustfrie valser! Det eneste jeg måtte gjøre var å lage trakt til den. Jeg så for meg at det skulle være en grei jobb,  men det viste seg at jeg ikke er noen møbelsnekker. Etter mye prøving å feiling fikk jeg satt sammen en trakt og festet den til mølla. Til å drive mølla har jeg kjøpt en drill fra Biltema, sikker ikke verden beste drill, men den fungerer nok.

I går ble det brygging av barleywine. Jeg hadde lyst til å brygge et lite brygg som jeg kan ha på flasker i mange år fremover, inspirert av gutta i Basic Brewing. Mye rart skjedde under brygging i går.

- Jeg slet med å få den nye mølla til å fungere skikkelig, og i prosessen veltet den, og fylte vannskålen til Garm med malt. Doh! Jeg vet ikke hvor mye malt som havnet oppi, men jeg erstattet det med ca 1,3 kg malt. Med tanke på det utrolig dårlige utbyttet mitt, var nok det litt for lite. En kjapp tur ut i boden og åpne spalten fra trakten til mølla fikset problemet. Den knuser mallt i supertempo!
- Utbyttet mitt var veldig dårlig, så jeg kokte vørteren i en time ekstra. Jeg skulle nok ha kokt den en halvtime eller time lenger. Målet mitt var 8 liter vørter, men endte opp på ni liter, OG 1091 etter å ha tilsatt 300 gram spraymalt.
- Da jeg tappet vørteren over på gjæringsdunken, oppdaget jeg plutselig at tappekranen sto åpen, og ca en halv liter vørter randt ut på gulvet.
- Siden jeg skulle brygge så lite, har jeg lagd en gjæringsbøtte av en 10 l plastbøtte fra Clas Ohlson. Den er laget av PP-plast og fås med lokk. Problemet oppstå når jeg tappet vørteren over i den. Skummet sto godt over kanten på bøtta! Det endte med at jeg bare presset lokket på, og tørket av sølet etterpå. Satser på at det går bra.

Nå står vørteren og gjærer med gjær fra ESB'n som jeg lagde en toliters starter med. Allerede nå er det liv i den, men lokket er ikke helt tett, så gjærlåsen er stille. Her er oppskriften:

Garm Barleywine
20 liter, 70% utbytte

Malt:
4,2 kg
0,1 kg krystallmalt
0,1 kg mørk krystallmalt

Humle:
70 g Challenger 5,6% i 60 min
18 g Challenger 5,6% i 15 min
8 g Challenger 5,6% i 1 min
10 g Fuggles 5% i 1 min

Gjær:
White Labs 007 Dry English ale, 2 l starter fra slurry.

OG(e): 1115
OG(m): 1091
FG(e): 1025
IBU: 70
EBC: 35

- Øyvind

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar