mandag 11. januar 2010

Gjærvasking


I går ble ESB'n tappet på fat. FG endte på 1012, som var målet. Veldig fornøyd med det! Nå er alle fatene fylte, og øletskapet er nesten stappfullt med øl. Likevel har jeg tenkt å brygge så snart den nye maltmøllen er på plass. Jeg har nemlig tenkt å brygge en liten batch med barleywine, kanskje bare 6-7 liter, som et eksperiment. Barleywine er såpass stort øl, at det er meningsløst å okkupere et helt fat med det, spesielt når man har begrenset plass og ikke minst fat. Noen få flasker derimot kan man alltid få plass til i øleskapet, og de kan få stå urørt i lang, lang tid. Jeg har Nøgne Øs Andhrimnir barleywine og Ægirs Tors hammer i øleskapet, og det kunne vært moro å teste mitt eget mot disse to.

Jeg leste på en annen blogg om vasking av gjær, og tenkte å forsøke dette slik at jeg slipper å kjøpe ny gjær. Jeg har gjenbrukt gjær før, men da har jeg bare tatt deler av gjærkaken og hatt oppi neste brygg. Problemet med det er at da får man med seg tubb og døde gjærceller. Dette trenger ikke være noe problem, men det kan gi smak på brygget.

For å vaske gjæren, kokte jeg ca 2 liter vann i ca 10-15 min, og lot det så kjøle seg ned til romtemperatur (vedlig greit at det er -20 grader ute, og snø på terrassen). Etter at ølet var tappet på fat og flasker, helte jeg vannet på gjærkaken og ristet godt. Dette ble så helt over på tre små glass som jeg hadde sterilisert på forhånd. Siden tubben er tyngre enn gjæren, bunnfeller disse raskt, og etter ca 30 min kunne jeg helle væsken over i en ny beholder. Enkelt og greit! Med denne gjæren kan jeg lage en ny starter med til barleywinen.3 kommentarer:

  1. Må si at området hjernevasking er bra, vasker du hjernen blir man fort klar i toppen :-)

    SvarSlett
  2. Spørs om det ikke trengs mer enn sterilisert vann for å vaske hjernene våre!

    SvarSlett