søndag 27. desember 2009

Brygg 014: ESB

Det siste fatet må også fylles opp, så i går ble det brygging av årets siste øl. De tre ølene jeg har på fat nå, er ganske fyldige, og nærmest som koseøl. Tanken var derfor å lage et mer lettdrikkelig øl, og valget falt på en ESB (Extra Special/Strong Bitter). Etter å ha lest en del på nettet om ESB og studert oppskrifter, falt jeg på denne oppskriften:

Garm ESB (22 liter, 70% utbytte)


Malt:
4 kg palemalt
0,5 kg ambermalt
0,3 kg krystallmalt
0,3 kg hvetemalt

Humle:
55 gram Challenger 5,6% i 60 min
30 gram Challenger 5,6% i 15 min
40 gram Fuggles 5% ved kokeslutt

Gjær:
White Labs 007 Dry english ale

OG(e): 1048
FG(e): 1012
IBU: 39
EBC: 22

Mesket ved 65 grader i en time.

Jeg endte opp med et utbytte på ca 62%, som er latterlig dårlig, men etter 90 min koking satt jeg igjen med 20 liter med OG 1047. Nå plupper det forsiktig i gjærlåsen, så da er det bare å vente nok en gang.

_________________________________________________________________________


Her er et bilde som viser oppsettet mitt nå. Slange fra mesketank til kokekjele, og kuleventil på kokekjelen. Veldig praktisk!Her er havrestouten. Den har nå stått to uker i øleskapet under trykk (ca 1,3 bar ved 10 grader). Dette minner ingenting om første forsøk på havrestout. Den har fylde og passe brent smak. Om en måned eller to, så er jeg sikker på at denne smaker fortreffelig!God jul og godt nytt år til dere som leser bloggen min. Veldig hyggelig at noen faktisk leser den og har nytte av den.

-Øyvind

2 kommentarer:

 1. Hei, og flott blogg! :D

  Hva slags kokeplate bruker du til kjelen din, og hvor stor er kjelen din? Jeg har problemer med å finne en som er stor nok..

  SvarSlett
 2. Hei, og takk!

  Platen er en 2000W Kervell kokeplate. Kjelen er ca 50 liter. Jeg kjøpte dette brukt av en annen hjemmebrygger. Kjelen er nok litt for stor for platen, men den fungerer fint. Bruker en grilltenner også for å få tilstrekkelig effekt.

  Du finner kjeler på humle.se og over dammen. Hvis du er litt hendig, er gamle varmtvannsberedere et godt alternativ til kjele.

  SvarSlett