fredag 19. august 2016

#142 Biebjor

Det nærmer seg jubileumsfest for vikingkampgruppen min, og i den anledning har jeg fått forespørsel om å brygge mjød. To i gruppen er hobbybierøktere, og ga meg ti kilo honning. Mesteparten har gått i en semisøt-søt mjød som allerede har stått fem dager til gjæring. Men så slo det meg at jeg kan bruke resten av honningen i en braggot, blanding av øl og mjød. På ølfestivalen på Norsk Folkemuseum kunne Lars Garshol fortelle at man hadde funnet rester av honning i bryggeutstyr eller ølboller (husker ikke helt), og det kan være der kveikene kan ha kommet fra (men det er det vel ingen som vet). Uansett tenkte jeg at det måtte være perfekt å lage et øl inspirert av tradisjonsbrygging med honning til festen vår (burde gi en bra fest også!) Jeg var en tur ute i skogen i går og sanket litt einerkvister (tuppene med mest nåler, og mindre tre og bær), og tidligere i uken lagde jeg en gjærstarter med kveik fra Hornindal. Dette må bli bra!

Garm Biebjor, braggot
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
3.5 kg pale ale malt
1,3 kg münchnermalt, 15 EBC
0,3 kg røykmalt (Bestmalz)
0,3 kg havremalt
1,5 kg honning

Humle:
30 g saaz 2,9 % i 60 min

Gjær:
Kveik fra Hornindal, utdelt av Lars Garshol på Kveik- og tradisjonsbryggsymposium på Smakselv

Koketid: 75 min
OG(e): 1.072
FG(e): 1.015
IBU: 9 (fra humlen, eineren gir også et bidrag)
EBC: 15

Innmesk: 62°C. 68°C i 60 min. Utmesk 78°C i 10 min. Skylt mesken med seks liter vann.

Lenke til Brewometerlogging finner du her.

Notater:

Under brygging: Fylt maltrøret med ca. bærepose einer under oppvarming. Lot den ligge ca. en time i kaldt vann før jeg startet selve bryggingen, og den fikk også hvile i en liten halvtime før jeg mesket inn på 62°C. I tillegg la jeg fire-fem kvister med einer på toppen av maltsengen under meskingen.

Etter brygging: Endte opp med 21 liter med OG 1.052. Jeg har ikke tilsatt honningen enda, det gjør jeg mot slutten av gjæringen. Dette fordi jeg ønsker å sørge for at gjæren spiser opp de lengre sukkerkjedene før de får lettere mat å spise på.

20.8.16: SG 1.020!! Termostaten er satt på 20°C, men ingen kjøling. Det vil si at den får sakte synke ned til romtemperatur. Tilsatt 1,5 kg honning oppløst i 0,5 l vann.

28.8.16: Tapper på fat. FG 1.009, 7,8 % abv. Fant en gammel 2,5 liter flaske fra Valdres Gardsbryggeri. Den ble raskt vasket og desinfisert, før jeg tappet på 8g sukker og fylte på med øl. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar