søndag 27. mars 2016

#137 Mørk saison og Brewometer

Vi starter med det morsomste først. Denne uken kom endelig pakken fra USA frem, og i går fikk jeg hentet på postkontoret. Hva var det i pakken? En Brewometer. Og hva i all verden er det? Jo, det er det digitalt hydrometer og termometer som man slipper oppi vørteren sammen med gjæren. Brewometeren bruker gyroer til å måle helningen sin når den flyter. Desto høyere SG på vørteren, desto større vinkel fra vertikalt vil den ha. Brewometeren koples så til en telefon eller nettbrett via blåtann, og man kan lese av verdiene når man vil. I tillegg kan appen poste til et regneark i skytjeneste, f.eks. google sheets. Her logges dataene, og den produseres en kurve som viser gjæringsforløpet. Fiffig!

Brewometer
Så hva man gjør man når får slike artige duppeditter i hus? Jo, man brygger så klart!

Jeg har ikke noen form for temperaturkontroll for tiden (øleskapet er jaget ut i boden, og sperrer for gjæringsskapet mitt). Det betyr at det ikke er så mange ølstiler jeg kan brygge, siden jeg ikke klarer å holde en stabil, kjølig temperatur. Men saisongjæren trives i varmen, faktisk bør den gjæres veldig varmt. Saison er også et fortreffelig sommerøl, selv om jeg valgte å prøve på en mørkere variant. Jeg måtte kjøpe alle ingrediensene i går, Det betydde at jeg ikke rakk å sette starter for gjæren. Jeg valgte derfor å tilsette to poser (jeg elsker den nye forpakningen til White Labs' gjær). Kanskje er det litt mye, men jeg tror det går bra. WLP 565 er kjent for å være en vrien gjær. Det White Labs sier er at denne trenger mye oksygen og høy temperatur for å gjære helt ut. Jeg tilsatte oksygen i 90 sekunder, og satte gjæringsdunken ved siden av panelovnen nede. Brewometeren forteller meg at jeg hadde kjølt ned til 18 °C, og den nå er oppe i 20 °C (jeg elsker denne allerede). Jeg regner med at temperaturen til stige ytterligere når stormgjæringen setter igang, hvis ikke setter jeg den på varmekablene på badet.

En siste ting: For å kontrollere at brewometeren viste riktig SG, tok jeg en kontroll av oechslevekten min også. Jeg har tidligere funnet ut at denne viser seks grader for lite (altså 0.994 i vann ved 20 °C ). Men i går viste den hele ti grader feil. Jeg aner ikke hvor lenge den har gjort det, men det kan forklare hvorfor jeg har hatt dårlig utbytte de siste bryggingene; dvs, jeg har antageligvis ikke hatt dårlig utbytte, bare feil avlesning. Moralen er, sjekk oechslevekten din i ny og ned. 

Garm Mørk Saison
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
2 kg pilsmalt
1,5 kg viennamalt
0,5 kg rugmalt
0,3 kg caramunich I 90 EBC
0,1 kg carafa spesial II 1150 EBC
0,21 kg sukker (hadde ikke mer)

Humle:
15 g magnum 12,9 % i 60 min
30 g saaz 2,9 % i 15 min
30 g saaz 2,9 % ved kokeslutt

Gjær:
White Labs 565 Saison I, to pakker



Koketid: 90 min
OG(e): 1.048
FG(e): Lavt, forhåpentligvis under 1.010.
IBU: 30
EBC: 31

Gjæres varmt uten temperaturkontroll.

Noen bilder fra bryggingen:
Knust malt og bryggesalter; CaCl2 og CaSO4


Oechslevekten viser 1.050

Brewometeren slippes oppi vørteren. Viktig å desinfisere, så klart!

Skjermbilde fra Brewometerappen. Den viser omtrent samme som oechslevekten, godt innenfor marginene. Gleder meg til å følge med på gjæringsforløpet.


Notater:

Etter brygging: Endte opp med 21 liter, OG 1.050. Tilsatte gjæren og oksygenerte med ren oksygen i 90 sekunder.

27.3.16: Her er lenke til brewometerloggen.

9.4.16: Tappet på fat. FG 1.009, 5,4 % abv. Ølet fikk stå på badet, rundt 25°C. Jeg måtte bytte regneark for logging med brewometeren, men etter det gikk det fint. Her finner du den. Smaken lover godt, står nå og tvangskarboneres.

2 kommentarer:

  1. Hvordan går det med gjæringen, fungerer brewometeret bra?

    SvarSlett
  2. Jeg tenker å skrive en skikkelig anmelding av brewometeren når ølet er ferdig og tappet på fat, men hittil er erfaringene veldig bra. Ølet er nede i ca. 1.010, og ligger ganske stabilt på 22°C, men jeg har ikke kontrollert mot min egen oechslevekt og mitt termometer. Selv om jeg ikke har et nettbrett eller en telefon som logger kontinuerlig, så kan jeg når som helst sjekke med min egen telefon når jeg er hjemme, og den poster i regnearket og spytter ut en graf som gir mening (jeg måtte lage et nytt regneark, men jeg kunne kopiere over det som var logget i det første, derfor mistet jeg ingen informasjon). Så det ser lovende ut. Jeg er nærmest hekte på å sjekke SG hele tiden :)

    SvarSlett