søndag 9. februar 2014

Omtapping av garmbicen

Det er nå nesten tre måneder siden jeg brygget garmbicen, og på tide å få den over på ny beholder. De vanlige plastgjæringskarene er ikke 100 % lufttette, og det trenger de heller ikke være for vanlige øl. Kontakttiden er såpass kort at det er tilnærmet null oksygen som tas opp av ølet. Men hvis man lagrer øl over lang tid, altså flere måneder eller år, så har dette noe å si. Tidligere har alternativet vært glassgallonger eller gjæringstanker i rustfritt stål. De siste årene her det derimot kommet nye plastballonger på markedet som produsentene hevder er 100 % lufttette (ingen oksygengjennomgang, strengt tatt). Mest kjent er Better Bottle. Fordelene er mange: de er mye billigere og mindre plasskrevende enn gjæringstankene i rustfritt stål. De knuser ikke slik glassballonger kan gjøre, og de kommer med kran for enkel tapping.

 
Garmbicen har nå kommet seg ned i 1.002, det gir en alkoholprosent på drøyt 6 %. Den har en smak som jeg forbinder med surøl, men ikke veldig sur likevel. Den er også litt røff i ettersmaken, men et surøl er ikke klart etter tre måneder. Tre år er mer fornuftig. Jeg gleder meg til å gjøre dette igjen neste år (kanskje vært år) og kunne blande geueze og kanskje gjære på frukt og bær.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar