fredag 15. november 2013

#98 Garmbic

I dag er dagen! Det brygges lambic.

Jeg har valgt å kjøre fullt løp, med turbidmesking. Turbidmesking er en form for stegmesking, hvor man ønsker å sitte igjen med lengre protein- og sukkerkjeder, slik at villgjæren og bakteriene skal utvikle mer av sine karakterer. Dette gjøres ved å trekke ut vørter i løpet av de første stegene, som så varmes til 78 grader slik at enzymene ødelegges. Uttrekket erstattes i mesken med lik mengde vann. Man får da mer vørter etter mesking som må kokes inn. Jeg har planlagt med tre timer koking. Dette er også slik de profesjonelle lambicbryggerne gjør det. 




Humlen jeg bruker er høstet i 2009 og -10, som også har fått noen måneder på loftet i sommervarmen. Alfasyre og oljene forsvinner nesten helt, og humlen bidrar kun med konserverende stoffer som skal hindre uønskede bakterier i ølet. Det anbefales fem gram per liter øl, og det passer bra, for jeg hadde akkurat 100g humle. 



Garm Garmbic
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
3 kg pilsmalt
1,7 kg umaltet hvete (Brukte Møllerens Hel hvete. Denne er ferdig knust, men håper det går bra)

Humle:
50 g Hallertauer Mittelfruh 4,3 % (2009) i 180 min
50 g Hersbruker 2,28 % (2010) i 180 min

Gjær:
Tre like deler fra hver av starterene. 

OG(e): 1050
FG(e): 1000
IBU: Lav
EBC: 7

Innmesk: 45°C i 20 min, 58°C i 5 min, 66°C i 30 min, 74°C i 30 min. Utmesk 78°C i 10 min.


Jeg trakk ut en liter vørter etter steget på 58°C og fire liter etter steget på 66°C. Jeg gjorde en tabbe. Jeg burde ha skylt med fire-fem liter varmt vann som vanlig. Det glemte jeg, og skyldte derfor med de fem literene jeg hadde trukket ut. Jeg endte derfor opp med kun 25 liter i gryten, i stedet for 30 liter som jeg burde hatt. 

Notater:

Etter brygging: Endte opp med ca 16 liter vørter med OG 1050. 

19.11.13: Tydelig tegn på gjæring etter kun en dag, med et fint skumlag på toppen. Fin aroma. Ikke målt SG, så jeg vet ikke hvor mye den faktisk har gjæret, men det er rolig aktivitet i gjærlåsen. 


28.11.13: Målte FG til 1.010. Smakte godt, men ikke særlig sur.
 
9.2.14: Tappet over på PET-ballong (tilsvarende Better Bottle, skal være 100 % lufttett). FG 1.002. Smakte ganske bra, blitt noe surere men ikke veldig. Ballongen er satt i garderobeskapet på soverommet. Her er det noe kaldere og den står helt mørkt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar