fredag 14. desember 2012

Juleøl 2013

Det er stille på bloggen for tiden, noe som skyldes at det ikke har blitt brygget på en stund (med unntak av kurset jeg hold i november). Men det betyr ikke at jeg ikke har mange planer og ideer til nye brygg. Blant annet må jeg jo ha et juleøl neste år, og vurderer å starte en tradisjon med å brygge 1. nyttårsdag (som småbarnsfar er faren for ekstrem fyllesyke og skallebank betraktelig redusert!).

Det er på tide å sette årets juleøl på tapp. Det ble prøvesmaking forrige helg, og det virker lovende. Ikke superspennende i smak, men god og ren. Målet med neste juleøl er derfor litt mer kompleksitet i smaksprofilen. Hittil ser oppskriften slik ut:

Malt:
3 kg lys munchnermalt 15 EBC
3 kg mørk munchnermalt 25 EBC
1 kg pilsmalt
0,4 kg caramalt
0,3 kg special B
0,1 kg pale chocolate malt
0,1 kg chocolate malt

Humle:
Magnum til 20-25 IBU i 60 min

Gjær:
WLP 833 Bock

OG(e): 1076
FG(e): 1020
IBU: 20-25
EBC: 46

Tanken er litt mer maltkompleksitet, men det viktig å ikke prøve å dytte så mange malttyper som mulig. Masse malttyper i øl kan ofte gi en udefinerbar maltsmak, ikke nødvendigvis kompleksitet. Lys og mørk munchnermalt har litt forskjellig smaksprofil, og pilsmalten er der for å gi nok enzymer til å konvertere spesialmalten Munchnermalt har visstnok så vidt nok til å konvertere seg selv, så da kan det være greit å bruke litt pilsmalt som har masse enzymer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar