torsdag 22. november 2012

Mjød #3 Semisøt mjød

Jeg hentet gjær og gjærnæring på posten i går, og jeg eier ikke tålmodighet. Det ble med andre ord mjødproduksjon i går.

Mens jeg har ventet på pakken, har jeg lest igjennom aktuelle kapitler i The Compleat Meadmaker, samt hørt på The Jamil Show - Mead med Ken Schramm (forfatteren av boken). Jeg fulgte mer eller mindre Kens fremgangsmetode da jeg lagde mjøden. Oppskriften er også i fra boken.

Siden jeg litt hysterisk når det gjelder infeksjoner, koker jeg alt vannet jeg skal bruke, og så kjøler ned. Jeg kokte ca 1,5 liter vann til utblanding av honningen, som jeg litt kjøle seg litt på kjøkkenbenken. Målte ikke temperaturen på det, men det holdt sikkert over 60-70 grader. Jeg tilsatte 1g med Fermaid K, som skal inneholde alt gjæren trenger (ser at jeg også kunne ha brukt Go-Ferm sammen med Fermaid K).
I tillegg kokte jeg 2 liter til utblanding til riktig volum. Dette ble kjølt ned så mye som mulig, men ble ikke så kaldt som det burde ha blitt. Honningen ble satt i varmebad slik at den løsnet fra boksen. Honningen ble så helt oppi det varme vannet, og blandet ut med en miksmaster. Dette var utrolig effektivt, og hjelper med å mikse inn masse luft. Musten (den utvannede honningen, tilsvarende vørter) ble overført til glassballongen, og etterfylt med vann til riktig volum. Dette ga meg en OG på 1116, som var i det området jeg hadde siktet meg inn på. Musten var litt varm, så jeg lot den stå i et kaldt vannbad mens jeg luftet bikkja.

En pakke med Lallemands Lalvin D-47 tørrgjær ble rehydrert i kokt og avkjølt vann. Etter et kvarter tilsatte jeg noen spiseskjer med musten for å tilvenne gjæren det sukkerholdige miljøet den skal utsettes for. Slik sto den mens musten kjølte seg ned. Tror gjæren var i fin form, for det kom et skumlag på toppen ganske raskt. Gjæren ble så tilsatt musten, og mjøden ble ristet godt og lenge før den ble satt et lunt sted for gjæring.

I dag tidlig ristet jeg forsiktig på glassballongen, og masse CO2 kom ut. Dette er vikitg for at gjæren skal trives. Planen er å riste ut CO2 hver dag i fire-fem dager, og tilsette med fermaid K etter tre dager. Deretter blir det å fulge med på utviklingen, og eventuelt riste og tilsette gjørnæring hvis det trengs. Håpet er å få den til å gjære så langt ned den går til gjæren dør, og etterlate litt restsødme (FG rundt 1005-1010). Gjæren tåler ca 14 %, så det skulle tilsi FG 1010.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar