søndag 12. februar 2012

Brygg # 61 Deuchars IPA

På fredag ble det brygging igjen. På programmet sto et øl basert på Deuchars IPA fra Caledonian brewery. Jeg drakk denne da jeg var i Skottland, og det var kanskje det beste ølet jeg smakte. Med kun 3,8 % alkohol, har det forholdsvis mye smak, hovedsakelig fra humle, men også en deilig rund maltsmak. Her kan du lese hva bryggeriet selv sier om Deuchars IPA.

Jeg har forøkt å kontakte bryggeriet for å få mer informasjon om oppskrfit, uten hell. Jeg tok nylig kontakt med Neil Spake, som utenlandskorrespondenten for "The Jamil Show - Can you brew it", og som driver nettsiden www.scottishbrewing.com. Han er også fan av ølet, og har forsøkt å klone dette en del ganger. Neil var mer enn villig til å dele sin oppskrift, selv om han måtte innrømme at han nok ikke var helt i mål.

Siden jeg ikke kommer til å få tak i Deuchars IPA her til lands, år jeg aldri sjekket hvordan mitt øl blir i forhold. Jeg kommer derfor ikke til å kalle dette en klon, i stedet et øl basert på Deuchars IPA. Det viktigste er at det blir godt!

Garm Deuchars IPA
22 liter, 70 % utbytte

Malt:
3,2 kg maris otter (Caledonian bruker 50/50 golden promis og optic, men det har jeg ikke fått tak i)
0,45 kg carapils
0,25 kg torrified wheat

Humle:
18 g fuggles 4,7 % i 60 min
16 g styrian goldings 4,3 % i 20 min
12 g fuggles 4,7 % i 20 min
28 g styrian goldings 4,3 % i 10 min
28 g styrian goldings 4,3 % i 2 min
28 g styrian goldings 4,3 % ved kokeslutt

Gjær:
Wyeast 1968 London ESB, 1,2 liter starter

OG(e): 1039
OG(m): 1053 (!)
FG(e): 1010
IBU: 30 (Tinseth)
EBC: 7

Jeg har slitt med at pumpen på speidelen har kommet med durelyder under brygging, og to ganger har den stoppet opp. På fredag stilte jeg mølla på største åpning for å se om det var knusingen av malten som var for fin. Dette virket til å hjelpe, for pumpen var stille med unntak av i starten. Jeg tror dette også har gitt bedre utbytte, for etter koking satt jeg igjen med en vørter på 1053! Det er laaaaangt over målet. Jeg tror nok at vekten min har spilt meg et puss også mens jeg har målt opp malt. Jeg kokte opp omtrent fire liter vann som jeg avkjølte og tilsatte i gjæringsdunken. Nå har jeg rundt 25 liter vørter med en OG på 1044. Nå blir det hvert fall ikke en klon! Gjæringsdunken står nå på 18 grader, og skal få stå slik til mandag før jeg setter den i romtemperatur (20-22 grader).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar