tirsdag 6. april 2010

Brygg #20: Skotsk 80/-

Denne påsken har jeg tilbrakt i Edinburgh. En fantastisk hovedstad med masse historie og mye interessant å se. I tillegg er den full av puber som har masse godt øl på fat, gjerne cask ale. Snadder. Jeg fikk smakt meg igjennom en del øltyper, blant annet Caledonian 80/-, Deuchars IPA og Flying Duthcman, Stewart 80/- og McEwans 80/-. Jeg fant også et sted om hadde Orkney Brewery Dark Island på cask, og denne hadde et par kamerater av meg snakket meget godt om. Dette er vel den beste jeg kom over på turen. Jeg plukket med meg en god del øl hjem også som jeg gleder meg til å smake meg igjennom.
____________________________________________________________________________________
I går brygget jeg er skotsk øl, en export 80/-. Skotsk øl er spesielt kjennetegnet ved to ting. Historisk sett har det vært dårlig med tilgang på humle i Skottland, så ølet har lite bitterhet og humlesmak. I tillegg er de ofte gjæret ved lave temperaturer, ned mot 15 grader. Jeg fikk nylig en termostat, UT200, som jeg kan bruke til å holde en gitt temperatur i kjøleskapet mitt med. Oppskriften er delvis inspirert av Dark Island:

Malt:

3,8 kg Marris Otter
0,13 kg sjokolademalt
0,1 kg ambermalt
0,1 kg carapils
0,05 krystallmalt
0,05 roasted barley

Humle:
14 gram Target 10,2% i 60 min
22 gram EKG 4,8% i 15 min

Gjær:
Wyeast 1728 Scottich ale (2 liter starter)

OG(e): 1043
OG(m): 1048
IBU: 22
EBC: 33

Skotsk øl er også kjennetegnet med karamellsmak som skyldes karamellisering i kjelen, og ikke krystallmalt. Jeg tok derfor ut noen få liter som jeg kokte en stund på høy varme. Hva slags effekt dette har gitt, vet jeg ikke, men kanskje det kan hjelpe litt. Vørteren ble også kokt i 90 min, men det har nok mindre virkning.

Nå står ølet ute i det gamle øleskapet mitt med en kupévarmer som varmekilde. I dag tidlig holdt den ca 16 grader, og det var lite tegn til liv. Satte opp temperaturen en grad, i håp om at det vil sparke liv i gjæren.

2 kommentarer:

 1. OG(e) og OG(m), er det meskeutbyttet og utbytte etter kok?

  Dette blir en spennende og maltrik øl med lav IBU, denne må jeg smake.

  Ser ut som du har hatt en topp Påske, det har jeg også hatt. Brygget to brygg.

  SvarSlett
 2. (e)-estimert
  (m)-målt

  Jupp, påsken ble bra den:) Jeg hadde håpet på et enda bedre utvalg av øl i Skottland, men det var godt øl!

  SvarSlett