søndag 26. august 2018

#169 Altbier



I dag fikk jeg tid til å brygge igjen. En tysk altbier sto på programmet. Jeg slet med finne gjær, da jeg ville bruke wlp036 Düsseldorf alt ale yeast. Jeg fant den nemlig kun i nettbutikk. Jeg vil aller helst unngå å sende gjær med posten. Etter å ha sjekket litt på alternativer, så jeg at White Labs også anbefaler wlp029 German/Kölsch ale yeast. Denne fantes i butikken, så da ble valget enkelt. De anbefaler ikke å gjære denne under 18°C, selv om man jo forbinder altbier og kölsched «kald» gjæring. Mulig White Labs kun sier dette fordi de er redd for at man kun bruker en pakke gjær, uten gjærstarter, og da får for lite gjær. Jeg tenker å starte på 16°C og så skru opp. Jeg har lagd en liten starter med to pakker gjær. 

Garm Altbier
22 liter, 75 % utbytte

Malt
2,5 kg pilsenmalt
2,5 kg Best munich, 15 EBC
0,25 kg Best viennamalt
0,25 kg Best melanoidinmalt, 70 EBC

Humle
45 g spalter select 5,3 % i 60 min
55 g spalter select 5,3 % ved kokeslutt

Gjær
White labs wlp029, to pakker i en liter starter

OG(e): 1.059
FG(e): 1.012
IBU: 26
EBC: 16

Innmesk: 62 °C 30 min på 62°C, 30 min 72°C. Utmesk 10 min på 78°C. Mesken skylt med seks liter vann (78°C). Koketid 75 min.

Notater

Etter brygging: OG 1.058, 22 liter. Tilsatt 1 l/min okysgen i 1 min. Satt til gjæring på 16°C.

27.8.18: Synlig gjæring på ettermiddagen. Økt temperaturen til 17°C. 

28.8.18. God aktivitet i gjærlåsen. Økt temperaturen til 18°C. 

29.8.18: Økt temperaturen til 19°C. 

30.8.18: Økt temperaturen til 20°C. Aktiviteten i gjærlåsen har avtatt. 

9.9.18: Tappet på fat. FG 1.015, 5,7 % alkohol 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar