onsdag 15. juli 2015

Picobrygg #7: Oud Bruin

Jeg har lenge hatt lyst til å brygge lenge et mørkt surøl, en oud bruin eller flamsk brun, men har utsatt det en stund. I går overvant jeg latskapen og satte igang. Jeg har ikke kapasitet til å brygge og lagre store brygg med surøl, så derfor velger jeg picobryggeriet mitt til slik. Jeg har kjøpt et 11 liters better bottle gjæringkar til dette formålet. Målet er også å brygge nok til å fylle en hel fireliters glassballong når den skal lagres for å begrense tilgjengelig oksygen. I tillegg har jeg en sur stout lagres på eiketerninger som jeg håper å få fylt opp glassballongen til og kutte ned noe av eddiksyren.

Det er sjelden jeg brygger på picooppsettet mitt, så jeg har ikke helt kontroll på volum og utbytte. For å få litt mer vørter, tok jeg ut maltposen og la den oppi en ny gryte med vann for å få ut mer sukker. Jeg satt igjen med omtrent syv liter SG 1.058 før koking. Jeg ville ikke ha et voldsomt sterkt øl, så jeg tynnet ut vørteren med vann og erstattet avdampingen med kokt vann mot slutten. Jeg lot vørteren kjøle seg ned ute over natten, og konstaterte i dag tidlig at jeg endte opp med rundt syv liter, OG 1.066. Derfor har jeg kokt opp to liter vann som jeg skal tynne ut ølet med nok engang. 

Gjær og bakterier er høstet fra "Vill Jul i Klosteret", som jeg tappet på flasker i romjulen. Slurryen har fått to doser med fersk vørter å kose seg meg siden den tid, så jeg håper den er frisk og klar til ny jobb. Jeg har også en flaske med geueze stående i øleskapet, som jeg tenker tilsette bunnfallet fra.

Oppskriften er basert på The Rare Barrels mørke vørteroppskrift. 

Garm Gamal Brun, Oud Bruin
8 liter, 70 % utbytte

Malt:
1400 g pale ale malt
180 g hvetemalt
70 g havreflak
70 g victorymalt 
70 g krystallmalt 120 EBC
70 g sjokolademalt

Humle:
Bittelitt hallertaur 2,5 % i 60 min.

Gjær:
Slurry fra Vill jul i klosteret

Mesk: 66°C i 60 min. Skylt mesken med tre liter vann.

Koketid: 90 min
OG(e): 1.060
FG(e): Lavt
IBU: Veldig lavt
EBC: 47

Notater:

14.7.15: Brygget og satt til kjøling over natten.

15.7.15: Målt OG til 1.066, ca. syv liter. Vannet ut med to liter kokt og avkjølt vann til 1.050. Tilsatt slurry. 

 
10.8.15: Målt SG til 1.012. Overraskende høyt, egentlig, og ølet smakte veldig lite. Forstatt veldig ungt da, så den må bare få stå noen måneder til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar