Jeg lagde gjærstarter til altbier i helgen, men den har blitt stående på kjøkkenbenken noen dager. Jeg fant ut da jeg brygget bitteren at jeg var tom for både caramalt og krystallmalt, som jeg egentlig hadde tenkt å bruke. Jeg hadde tenkt å ta tur til Bryggselv.no, men fikk aldri tid. Men i dag skulle brygge, og erstattet krystallmalten med mørk krystallmalt. Oppskriften er basert på oppskriften til Jamil Zainasheff.
For å vekke liv i gjæren igjen og gjøre den klar for jobb, tappet jeg ut ca en liter vørter fra mesken som jeg kokte i femten minutter, kjølte ned og tilsatte i kolben med gjæren. Etter en time eller to var det fin aktivitet i kolben.
Garm Altbier
22 liter, 75 % utbytte
Malt:
3,3 kg pilsnermalt
0,85 kg viennamalt
0,75 kg munchnermalt
0,3 kg mørk krystallmalt
0,06 kg carafa special II
Humle:
25 g Magnum 14,6 % i 60 min
15 g Tettnanger 4,7 % i 30 min
Gjær:
WLP 036 Düsseldorf Altbier, 2 liter starter ihht mrmalty.com
OG(e): 1051
OG(m): 1058
FG(e): 1015
IBU: 46
EBC: 30
Mesket i 75 min ved 66 grader, 76 grader i ti min. Kokte i 90 min på grunn av mengdene pilsnermalt. Fikk veldig bra utbytte. Skylte med seks liter vann for å kompensere for lang koking, kanskje det er årsaken. Gjæres i to uker på 16 grader.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar