torsdag 30. september 2010

Ølgryte


Etter å ha begynt med ølbrygging har også interessen for øl til mat og i mat. Et enkelt utgangspunkt for øl i mat er gryte. I dag skal vi ha ølgryte. Det er tredje gangen vi lager den, og vi begynner å få teket på den. Oppskriften er basert på en jeg fant på nettet en gang:

Ølgryte (2pers):
3-5dl stout
ca 5-600 gram grytekjøtt
1 pk bacon
2-3 dl kjøttkraft
3-4 gulrøtter
3 løk
hvetemel
salt og pepper
3 laurbærblader
timian
persille
3/2 ts brunt sukker

Kjøttet vendes i litt hvetemel, salt og pepper og brunes i gryten, sammen med baconet. Ta ut kjøttet, og surr løken i gryten. Tilsett gulrøtter og brun sammen med løken. Ha oppi kjøttet, bacon og kraften. Tilsett øl slik at kjøttet nesten dekkes. Ha oppi laurbærbladene, timian og persille, og la det småkoke i 1-1 1/2 time med lokket på. Vi tilsatte brunt sukker da det var ca en halv time igjen. Smak til med salt og pepper mor slutten. Serveres med poteter og et godt glass øl, gjerne samme stout. Nammenam!



3 kommentarer:

  1. Har du noen tips til pol-stout du ville ha brukt? Nøgne Ø - Imperial Stout f.eks?

    SvarSlett
  2. Tror ikke jeg ville ha brukt et slikt nydelig øl til ølgryte. Kos deg heller med den etterpå. I siste ølgryte brukte jeg en porter i stedet for stout. Denne var noe mindre bitter, og dette ble den beste gryta hittil.

    Utgangspunktet i oppskriften er Guinness...

    SvarSlett
  3. Ja, jeg ser det nå, blir nok litt for bra for å søle ut i en gryte. Den får stå for kveldskosen.

    Hmm.. porter ja, nå finnes det vel ikke så mange butikk- portere her til lands. Men kom til å tenke på en juleporter, kanskje Berentsens Julefnugg. Hva tror du om litt mer julekrydder i denne gryta?

    SvarSlett