lørdag 23. mai 2015

#124 Enslaved Am. IPA

Denne skulle vært brygget forrige helg, men det skar seg. Spiller ingen større rolle, men jeg følte det kunne være smart å vekke liv i gjæren jeg høstet fra pale alen før den skulle begi seg på sterkere saker. Lagde en startervørter på en liter i dag tidlig og tilsatte gjæren i det jeg startet bryggingen. Allerede etter fire timer er gjæren på vei ut av kjelen!

Reaktivert gjær i en liten gjærstarter. Brukte kort tid på å våkne fra dvalen, og kom nesten ut av gryten.

Jeg har delt tørrhumlingen opp i to runder, etter tips fra Jamil Zainacheff. Humlen har en tendens til å legge seg på bunnen av gjæringskaret, og selv om man da slenger oppi masse humle, så blir kontaktflaten liten. Derfor kan det lønne seg å dele opp. Dette er selvsagt mer aktuelt for store bryggerier med sylindrokoniske gjæringstanker,  hvor tverrsnittet blir mindre i bunden av tanken. 

Stjernene i showet.


Garm Enslaved (am. IPA)
22 liter, 75 % utbytte

Malt og sukker:
5 kg pale ale malt
0,4 kg hvetemalt
0,2 kg pale crystal malt 75 EBC
0,3 kg sukker

Humle:
30 g magnum 13 % i 60 min
30 g chinook 12,7 % i 10 min
30 g amarillo 9,2 % i 10 min
30 g chinook 12,7 % ved kokeslutt
30 g amarillo 9,2 % ved kokeslutt
20 g chinook tørrhumle i 10 dager
20 g amarillo tørrhumle i 10 dager
20 g chinook tørrhumle i 5 dager
20 g amarillo tørrhumle i 5 dager

Gjær:
White Labs wlp001, 1,1 dl slurry

Innmesk: 62°C. 62°C i 40 min og 72°C i 20 min. Utmesk 78°C i 10 min. Skylt mesken med syv liter vann.

Koketid: 75 min
OG(e): 1.064
FG(e): 1.010
IBU: 62
EBC: 13

Starter gjæring ved 18°C og øker gradvis til 20°C over tre dager, deretter romtemperatur i elleve dager.

Notater:

Etter brygging: Endte opp med 22 liter, OG 1.060. Litt lavt, men det går vel bra. Bitterheten er ikke skyhøy. 
 
24.5.15: Aktiv gjæring allerede i dag tidlig. 

25.5.15: Økt temperaturen til 19°C for å sikre god utgjæring. 

26.7.15: Økt temperaturen til 20°C på morgenen, og tatt inn i romtemperatur på kvelden. SG 1.025. Gjæringsdunken ble pakket inn i et ullteppe for å holde på varmen (mistenker at det er noe kaldt i underetasjen).
 
27.5.15: Tilsatt 20 g chinook og 20 g amarillo tørrhumle.

1.6.15: Tilsatt 20 g chinook og 20 g amarillo tørrhumle.

7.6.15: Tappet på fat. FG 1.012, 6,3 % abv. Er ikke ledig plass i øleskapet, så da karboneres fattet naturlig og lagres så kaldt inntil videre.

14.6.15: Etter en uke på badet (25°C) er fatet nå satt i gjærings-/lagringsskapet på 5°C. 

fredag 15. mai 2015

Tørrhumlet berliner weisse

I går ble berliner weissen min tappet på fat. Men ikke alt gikk på fat. Flere profiler innenfor surøl (Jay Goodwin, The Mad Fermentationist) har snakket mye om hvor fortreffelig tørrhumlede surøl er. De fleste surøl inneholder brettanomyces, og brett tar opp oksygen, slik at humlen ikke oksyderer. Ved å tørrhumle tilsetter man kun smak og aroma fra humlen, ikke bitterhet (eller i hvert fall svært lite) slik at det ikke oppstår kollisjon med bitterhet og surhet. Derfor tappet jeg fire liter berliner weisse på en liten glassballong med ti gram cascade. Dette skal få stå i noen uker før det på flaske.  

tirsdag 5. mai 2015

#123 Over There, Again

Det er viktig å brygge nok øl mot sommeren, og hos meg er lageret relativt slunkent (vel, ikke egentlig da. Imperial stout og old ale er ikke akkurat sommerøl). Jeg har lyst til å få til en perfekt amerikansk pale ale, og bestemt meg for å klare det i år. Derfor tar jeg tak i forrige pale ale, og videreutvikler den. Den hadde et fint preg fra maltet, men humlen manglet fullstendig. Akkurat hva som er årsaken, vet jeg ikke. Jeg minnes at humlen var fra 2013, og jeg har ikke særlig god erfaring med "late hopping" og "whirlpool hopping". Derfor har jeg sørget for at all humlen er fra 2014, og jeg har valgt et mer tradisjonelt humleskjema. I tillegg har jeg brukt litt simcoe på siste humletilsetning for en ekstra dimensjon.
Sist jeg brygget, gjorde bryggesjappen en liten feil, og blandet maltbestillingen min i samme pose. Derfor ble det ølet brygget med 4 kg pale ale malt, og 1 kg münchnermalt, i stedet for 4,5 kg og 0,5 kg. Dette ble rettet på i denne oppskriften.

Garm Over There, Again (Amerikansk Pale Ale)
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
4,5 kg pale ale malt,  6 EBC
0,5 kg münchnermalt, 15 EBC

Humle:
18 g centennial 8,5 % i 60 min
25 g centennial 8,5 % i 15 min
25 g cascade 6,7 % i 15 min
20 g centennial 8,5 % ved kokeslutt
20 g cascade 6,7 % ved kokeslutt
30 g simcoe 11,3 % ved kokeslutt

Gjær:
White labs WLP 001 California ale, 1,7 liter starter i henhold til mrmalty.com

Innmesk: 62°C. 62°C i 30 min og 72°C i 30 min. Utmesk 78°C i 10 min. Skylt mesken med seks liter vann.

Koketid: 75 min
OG(e): 1.052
FG(e): 1.011
IBU: 39
EBC: 11

Gjæres ved 18°C i tre dager, deretter romtemperatur i elleve dage
r.

Notater:

Etter brygging: Endte på 22 liter, OG 1.054.

8.5.15: Økt temperaturen til 19°C. 

9.5.15: Økt temperaturen til 20°C. 

10.5.15: Økt temperaturen til 21°C.

11.5.15: Satt i romtemperatur.

14.5.15: Tappet på fat. FG 1.014, 5,3 % abv. God humlesmak, litt bortgjemt bak gjær akkurat nå. Satt rett i øleskapet med påsatt trykk (1 bar ved 8°C).